За нас Проекти Събития Контакти

Дни на класическата китара – Варна

Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара” е форум, провеждан без прекъсване от 1987 година. Той представлява своеобразен преглед на школите по китара както от град Варна, така и от страната. „Дни на класическата китара” е събитие с идеална цел и не е с конкурсен характер. Целта е популяризиране на инструмента и представяне на по-широк кръг участници. По традиция се провежда през втората половина на месец март в рамките на три дни. Организатор на китарния празник е Сдружение „Приятели на класическата китара“ – Варна със съдействието на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и Община Варна. Партньори са БНР Радио Варна и Музикален център „КАНЕВ”. Прослушването на участниците е в 5 групи и се провежда в „Концертна зала“ на НУИ „Добри Христов“. Първа група е от 1-ви до 4-ти клас, втора от 5-ти до 8-ми клас, трета от 9-ти до 12-ти клас. В четвърта група се явяват камерни ансамбли и изпълнители без ограничение на възрастта, пета група „Сцена на солиста“. На вечерните концерти свирят професионални китаристи от страната и чужбина, които изнасят рецитали за варненската публика и гостите на фестивала. За последната вечер жури определя най-изявените участници, които имат привилегията да свирят на закриването на фестивала. Те получават дипломи за отлично представяне и предметни награди, осигурени от организаторите.

Майсторски класове за китара във Варна

Майсторските класове, организирани във Варна, имат за цел усъвършенстване и развитие на техническите способности, обогатяване на музикалната култура и разкриване на художествено-творческия потенциал на младите китарни изпълнители. Те са съществена част от обучението на всеки сериозен музикант. В провеждането им участват ученици и студенти от национални училища по изкуствата, висши учебни заведения и академии. Тези събития дават възможност на участниците да се запознаят с различни професионални подходи и с опита на известни и международно признати творци като: Дейвид Граймс – (САЩ), Мартин Ренерт – (Германия), Едуардо Паскуал Диес и Хуан Карлос Алонсо Лопес – (Испания), Георги Василев – (Швейцария), Хоакин Клерч – (Германия) и други.

Коледен празник на китарата

Традиционно се провежда в дните преди Коледа като празник на музиката, изпълнителите, родители, приятели и гости. Открита сцена за всички можещи да свирят на китара.
Организатор: „МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР КАНЕВ“